Satt och tittade på ett gammalt avsnitt av Jul med Ernst, han gjorde en saffranspannkaka och jag blev så sugen på att göra det.
tyvärr hade jag inge saffran hemma, kanske får bli till helgen istället.
Här är ett bra recept för 4 personer.
- 1 dl sötmandel
- 2 pkt saffran (à 1/2 g)
- 3 msk socker
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 l risgrynsgröt
- 3 ägg
- smör eller margarin (till formen)
- 1.Skålla, skala och hacka mandeln.
- 2.Stöt saffran fint tillsammans med sockret och vaniljsockret i en mortel.
- 3.Rör ut kryddblandningen i grädden och häll den sedan i gröten. Vispa upp äggen och tillsätt dem samt det mesta av den hackade mandeln. Spara lite mandel till garnering.
- 4.Smörj väl en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Häll smeten i formen/formarna. Strö på resten av mandeln.
- 5.Grädda mitt i ugnen i 225°C. Beräkna ca 30 minuter för den stora formen och 20-25 minuter för portionsformarna. Servera saffranspannkakan ljummen med vispad grädde och sylt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar